SPOND vzw

26 maart 2019

Studiedag Academische Werkplaats - Inclusie Ondersteuning

Samen (onder)zoeken naar inclusie.

    Studiedag van de Academische Werkplaats Inclusie Ondersteuning

  


De Academische Werkplaats Inclusie Ondersteuning is een bijzondere samenwerking tussen wetenschap en praktijk. Deze dag presenteren we onze manier van werken en onze lopende projecten die in het teken staan van netwerkversterkend werken en inclusie . Verder laten we ons inspireren door Prof. Petri Embregts uit Nederland. In de workshops gaan we graag met iedereen in dialoog over onze lopende projecten.

Programma

9u : Onthaal

9u30 :  De Academische Werkplaats Inclusie Ondersteuning: voorgeschiedenis, lopende projecten en toekomstplannen – Wim De Rop, Prof. Dr. Bea Maes, Prof. Dr. Koen Hermans, Davy Nijs

10u30 : “In verbinding zelf keuzes maken” - Gastspreker Prof. dr. P.J.C.M. (Petri) Embregts

Embregts is bijzonder hoogleraar op de leerstoel Mensen met een verstandelijke beperking: Psychopathologie en behandeling en geeft leiding aan de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (Departement Tranzo) aan de Universiteit van Tilburg. Haar onderzoek richt zich enerzijds op het versterken van de eigen kracht van mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten en anderzijds op het versterken van de eigen kracht van medewerkers in het primaire proces. Ook doet zij onderzoek naar effectieve interventies voor mensen met een verstandelijke beperking.

11u30 : broodjeslunch

13u & 14u30 : 2 workshops, keuze uit: 

De rol van de begeleider bij het versterken van sociale netwerken; Evy Meys
In deze workshop starten we vanuit de ervaringen van cliënten, netwerkleden en begeleiders over wat zij verwachten van de rol van de begeleider op vlak van het sociaal netwerk. Nadien gaan we dieper in op de eigen houding en ervaringen als begeleider.

‘Work in progress’ – vormingsspel rond sociale netwerken; Ellen Schryvers
In co-design met de cliënten ontwikkelen we een interactief vormingsspel rond sociale netwerken. In deze workshop willen we professionals laten meestappen in dit proces. Co-design met de doelgroep komt aan bod, maar de workshop biedt ook de gelegenheid aan professionals om creatief bij te dragen aan het ontwikkelingsproces.

Inclusief onderzoek naar sociale media; Davy Nijs, Tom Vandries, Nathalie Drooghmans
In deze workshop bekijken we hoe we sociale media kunnen inzetten om mensen met een beperking te ondersteunen. We staan stil bij inclusief onderzoek en hoe dit in de praktijk vorm kan krijgen door middel van een huidig project rond online communicatie bij personen met een verstandelijke beperking. We maken kennis met een aantal co-onderzoekers, nl. personen met een beperking die aangeworven zijn om dit project vorm te geven. Tot slot overlopen we de mogelijkheden van inclusief onderzoek binnen jouw organisatie.

Woordvoerder; Konekt
Cliënten gaan zelf aan de slag als woordvoerder. Alle deelnemers, cliënten, netwerkleden en begeleiders, worden meegenomen rond rollen opnemen vanuit hun talenten in de samenleving. Oefeningen en tools kunnen inspireren om mee aan de slag te gaan in mobiele teams, als natuurlijk netwerk, enz.

16u : Reflecties van cliënten en hun netwerkleden

Praktisch

Datum & uur

26 maart 2019, van 9u30 tot 16u30

Locatie

CVO Crescendo Mechelen, Vaartdijk 86 - 2800 Mechelen
 4e verdieping – cafetaria

  •  Toegankelijk voor rolstoelen en bereikbaar met openbaar vervoer.
  • Parkeren kan in de omliggende straten of op de grote parking aan het station van Mechelen (Hanswijkvaart) - 5 tot 10 minuten wandelafstand.
  • Openbaar vervoer: vlakbij station van Mechelen - 5 minuten wandeltijd.
  • Ruime fietsstalling 
Kostprijs

30 € pp. Voor leden van SPOND vzw - 40 € pp. Voor niet-leden

Catering

inclusief broodjeslunch tijdens middagpauze

Inschrijving

Inschrijvingsformulier  voor 5 maart 2019


SPOND vzw

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x