Citaten

format_quote

Foto's en citaten

Joke Nyssen, verhalensprokkelaar SPOND vzw

format_quote

Ik had het gevoel ‘ik mag hier niet zijn en ik mag niet zijn wie ik ben’. En Wendy die heeft mij daar helemaal doorgetrokken. Ze heeft een manier van praten waardoor ik weet: ik heb wel mogelijkheden, ik ben wel iets waard en ik moet ervoor gaan.

Nathalie, begeleid door Ondo

Het netwerk van mensen is heel belangrijk. Maar vaak heb je, als broer of als ouder, minder geduld, sla je sneller de deur toe of je bent net te betrokken. Als begeleider heb je een andere band met mensen. Je bent nabij maar er is meer afstand dan in bijvoorbeeld een broer-zus relatie. Daardoor kan je meer geduld aan de dag leggen. Als begeleider blijf je ook terugkomen. Je bent een constante. Ik denk dat dat veel waard is voor mensen.

Bart, begeleider bij Apojo Aan Huis en heeft een zus met een beperking

Ik heb MS en ik heb de indruk dat ik banger en onzekerder geworden ben. Vroeger deed ik dat allemaal zelf, maar nu lijken sommige dingen een immens probleem waar ik voor sta. Dat is de situatie dramatiseren voor een stuk. Zij kunnen de dingen terugbrengen tot de juiste proportie

Marijke, begeleid door Begeleid Wonen Leuven vzw

Die trappen is omdat je alles stap voor stap moet doen. Je kunt niks overhaasten of een kortere weg nemen. En die wortels beginnen beneden en moeten ook over die treden gaan om de boom te worden, om te groeien. En dit heb ik ook geleerd, dat ik gewoon mezelf moet zijn en niet leven naar iemand anders zijn verwachtingen. Dit zijn de vissen die helemaal naar boven zwemmen. Tegen de stroom in. Gewoon mezelf zijn.

Kelly, begeleid door Ondo

format_quote

Wat ik vooral waardeer, is dat ze me op Mekanders niet als een gehandicapte behandelen. Ze behandelen me als een gewoon mens. Dat vind ik zelf heel belangrijk.

Anita, begeleid door Mekanders vzw

Ik voel nu mijn angsten en herken ze. Hierdoor geraak ik er zelf terug uit, in plaats van mezelf erin te verliezen. We hebben hier tijdens de begeleiding heel veel over gepraat. Dit gaf mij veel inzicht en deed me beseffen dat ik er niet langer koppig tegen moest vechten.

Mimi, begeleid door vzw OpWeg

Bij Fiola is er voor mij een kettingreactie ontstaan. Een positieve kettingreactie. Poorten die toe waren, werden wagenwijd opengezet. Ik kwam in een heel andere wereld terecht. Van het vechten om dingen te verwezenlijken tot het positieve.

Luc, begeleid door Fiola vzw

format_quote

Dankzij Flegado is het zo dat ik, stap voor stap, steviger sta in het leven. En dat ik kan deelnemen aan het sociale leven. Je moet trachten aan te sluiten bij de maatschappij en die ondersteuning is daarbij nodig.

Peter, begeleid door Flegado

Ik begeleid een man die erg vereenzaamd is en een heel slecht zelfbeeld heeft. Dan is dat goed dat je vrijwilligers kan inzetten, dat hij kan deelnemen aan activiteiten die hier georganiseerd worden. Dan doe je niet veel in gesprek of in het bewust maken van het eigen gedrag, dan doe je veel meer in het scheppen van mogelijkheden en in het benoemen van de kleine successen die je daardoor boekt. Dan heb je een groeiproces dat mensen volledig zelf gaan. Dat is ook vaak wat er gebeurt. We moeten niet de illusie hebben dat we zoveel in de hand hebben dat cliënten na vijf jaar ander gedrag gaan stellen, zo werkt dat niet. Het gaat erover dat ze zichzelf vinden. Dat zit soms in kleine dingen. En het zit heel hard in de relatie die je hebt met de cliënt.

Tom, begeleider bij Ondo

In de begeleiding zorg ik ervoor dat ik mijn stempel erop zet. Ze kunnen mij verbeteren, maar ze dringen niks op.

Dirk, begeleid door begeleid wonen Leuven vzw

Els heeft me gesteund zodat ik me kon bewijzen bij de rechter. Hierdoor kreeg ik meer bezoekrecht en is de band met mijn zoon terug kunnen groeien. Ik heb veel zaken geleerd en dingen ervaren, die ik nu aan hem kan doorgeven. Voor hem vind ik nu ook sneller de weg naar de hulp die hij nodig heeft.

Branco, begeleid door vzw Opweg

Citaten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x